Tejautomata.com
2020, 03. 29.
Gesztusok a tejágazatnak
Written by Administrator   

Mariann Fischer BoelÚjabb jogszabályi módosításokat javasolt az Európai Bizottság az egyre kétségbeesettebb tejtermelők megnyugtatására. Mariann Fischer Boel agrárbiztos szerint a tejágazatban is be kellene vezetni a más mezőgazdasági szektorokban már működő „szükséghelyzeti záradékot”, amelynek segítségével gyorsabban tudna az EU reagálni a piaci zavarokra.

 

 

Emellett a mostani és a következő mezőgazdasági évre ideiglenesen módosítani kellene a kvótaszámítás módját is: a nemzeti tartalékalapba felvásárolt mennyiségeket nem kellene beleszámítani a kvótába. A kvótatúllépésért büntetésként fizetendő kiegészítő illetéket pedig a tagállamok az ágazat szerkezetátalakítására fordíthatnák.
A bizottság már korábban is számos intézkedést javasolt a felvásárlási árak összeomlása miatt kialakult tejpiaci válság orvoslására.

Ezek közé tartozik az intervenciós időszak meghosszabbítása, a közvetlen kifizetések előbbre hozatala, az iskolatejprogram kiterjesztése, a vidékfejlesztési támogatások növelése. Brüsszel továbbra sem hajlandó azonban a termelők legfőbb követelésének kielégítésére, vagyis a kvótaemelés felfüggesztésére.
Fischer Boel szerint az intézkedéseknek máris látszanak az eredményei:  emelkedni kezdtek a felvásárlási árak. 

 

(Forrás:Világgazdaság)

 
canakkale canakkale canakkale truva search