Tejautomata.com
2020, 03. 29.
Uniós segítség a tejtermelőknek
Written by Administrator   

Újabb intézkedéseket javasol az Európai Bizottság a kereslet- és áresés miatt bajba jutott tejtermelők megsegítésére – jelentette be Mariann Fischer Boel mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos Brüsszelben. Mindeközben az Európai Parlament (EP) további határozott lépéseket sürgetett az EU végrehajtó testülete részéről a tejtermelő ágazat kritikus helyzetének megoldása érdekében.


Az új bizottsági csomag rövid és hosszú távú intézkedéseket egyaránt tartalmaz. A jelenlegi lépések közé tartozik az a már elindított állami támogatási folyamat, amely lehetővé teszi a tagországoknak, hogy fejenként 15 ezer eurós rendkívüli segélyt nyújtsanak a tejtermelő gazdáknak. Várhatóan erre a szektorra is kiterjesztik a mezőgazdaság más területein már alkalmazott válságklauzulát, amely a jövőben lehetővé teszi a gyorsabb reagálást a váratlan piaci helyzetekre. Változások lesznek a tagállamok által működtetett tejfelvásárlási kvótarendszerekben is. Jelenleg az állam fölvásárolhatja a tejet a gazdáktól és a nemzeti tartalékba helyezheti azt. Ha a gazdák túllépik a kvótájukat, de maga a tagállam nem, akkor az érintett országnak nem kell emiatt büntetőilletéket fizetni.


A közép- és hosszú távú intézkedésekkel kapcsolatban szakértői munkacsoport alakul. Ennek feladata lesz a gazdák és a tejipar között létrejövő szerződések nyomon követése az ágazat kereslet-kínálati viszonyainak kiegyensúlyozása, a fair piaci verseny biztosítása érdekében. A munkacsoportra hárul a tejágazat beszerzési láncára vonatkozó következtetések levonása, a piaci árak átláthatóbbá tétele, a szektor fejlődését előmozdító legjobb innovációs gyakorlatok elterjesztése.

(Forrás:Világgazdaság)

 
canakkale canakkale canakkale truva search