Tejautomata.com
2020, 03. 28.
Gyors intézkedések kellenek a tejválság megoldására
Written by Administrator   

Az Európai Bizottság intézkedései annyi érnek, mint "döglött lovon a patkó": Tabajdi konkrét és gyors intézkedéseket javasol a tejválság megoldására.

"Azonnali és határozott intézkedésekre van szükség, annak érdekében, hogy megfékezzük a rendkívül súlyos európai tejválságot és helyreállítsuk a tejpiac egyensúlyát.

Az új tagállamok különösen szorult helyzetben vannak, hiszen a mezőgazdasági támogatások egyenlőtlensége miatt csupán a nyugati termelők kvóta alapú támogatásának 60%-át kapják meg" - mondta Tabajdi Csaba, szocialista delegációvezető, az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának főtagja a mai plenáris ülésen.

Ennek ellensúlyozására javasolta a magyar kormány a kvóta-alapú támogatások jelentős növelését, amely méltányos megoldást jelentene fair az új tagállami gazdák részére.

A Bizottság azonban mind ettől, mind az európai agrárium legmeghatározóbb szereplőjének, a Franciaországnak azon javaslatától elzárkózott, amely az exporttámogatásokat emelte volna jelentős mértékben.

"Fontos lenne végre választ kapnunk arra a kérdésre is, hogy miért fulladtak kudarcba az Európai Bizottság erőfeszítései a nagy kereskedelmi láncok erőfölényének megtörése a mezőgazdasági termelőkkel szemben.

Ez az erőfölény egyszerre hátrányos a termelőnek, és a fogyasztóknak, akik semmit nem érzékeltek a felvásárlási árak drasztikus csökkenéséből az elmúlt időszakban. Segítheti a probléma megoldását a közösségi ármegfigyelő információs rendszer létrehozása, mely a fogyasztói és termelői árak nyomon követésével folyamatosan mutatja a termelők árrészesedését az élelmiszer-kereskedelmi láncon belül" - hangsúlyozta a magyar EP képviselő.

A versenyképesség középtávú javításának lehetőségeit nagymértékben elősegítené, az a javaslat, amely 600 millió euró tőkével tejágazat-szerkezetátalakítási alapot hozna létre, illetve ha jelentősen kiterjesztenénk az iskolatej programot.

 

(Forrás:Világgazdaság)

 
canakkale canakkale canakkale truva search