Tejautomata.com
2020, 03. 28.
Népszerű tejautomaták

Népszerű tejautomatákA tejtermelők keveslik a felvásárlók által kínált árat, ezért maguk igyekeznek eladni a terméket: Nyugat-Magyarországon több élelmiszerboltban automatából értékesítik a friss tejet. A Tej Terméktanács szerint van jövője az automatás értékesítésnek.

 

Komárom és Győr környékén több helyen, egyes élelmiszerboltokban automatákból lehet tejet venni  ugyanúgy, ahogy például üdítőt. Termelők szerint túl alacsony áron veszik meg tőlük a tejet a kereskedők, ezért inkább közvetlenül a vásárlóknak adják el. Mórichidán működő gazdaság kétszáz tehenének tejtermelését is közvetlenül szeretnék eladni, ezért osztrák és svájci minta alapján automatákat helyeztek üzembe néhány boltban. Naponta átlagosan 150 liter házi tejet adnak el egy-egy automatából.

A Tej Terméktanács sajtósa  elmondta, lát jövőt a tejautomaták elterjedésében. Különböző kutatóintézetek kutatása alapján ugyanis a fogyasztói tej 25-28 százalékát közvetlenül a termelőktől veszik a vásárlók. Fogyasztói igény tehát van. Az automaták akkor működhetnek jól, ha egy kidolgozott rendszer szerint működnek, aminek kidolgozása napirenden van; a terméktanács szakértők bevonásával vizsgálja a lehetőségeket. A tejválságot természetesen nem az automaták oldják meg, de mindenképpen kielégíthetnek egy fogyasztói igényt és ellenőrzött, bevizsgált tejhez juthatnak a vásárlók.

A Tesco egyelőre érdemben nem tud nyilatkozni az tejautmatákon keresztüli értékesítésről, mert a termelők egyelőre nem kezdeményeztek párbeszédet a céggel. Az áruházlánc várja a megkeresést, és ezt követően megvizsgálja a lehetőséget - mondta megkeresésünkre Hackl Mónika. A Tesco szóvivője hozzátette: számos dolgot kell tisztázni ahhoz, hogy megjelenjenek az autmaták az üzletekben, egyebek mellett tisztázni kell az élelmiszerhigiéniai és az üzleti szempontokat is. Az új megoldással 140-160 forintért juthatnak a vevők hazai tejhez, míg a gazdák haszna literenként elérheti a negyven-ötven forintot. Kritikus elem a napi tej-szállítási és a tisztítási költség.

A tejautomata lehetőséget kínál arra, hogy a friss tehéntej a termelőtől közvetlenül jusson el a fogyasztóhoz. Ezzel a gazda nyereségesen értékesítheti a tejet, és a lakosság is olcsóbban kap árut. A készülékek hőszigetelt tároló kabinnal, elektromos érmevizsgálóval, önfelszívó szivattyúval, mosási funkcióval és mobiltelefonos SMS-t küldő-fogadó berendezéssel felszereltek.

A piacon kialakult válságon enyhíthet a tejautomata, amelyből literenként 140-180 forintért juthatnak a vevők friss termelői tejhez. Ez a megoldás – a szállítási és a működtetési költségeket levonva – elfogadható hasznot hoz a gazdáknak, és a fogyasztóknak is olcsóbb, mintha a feldolgozók és nagykereskedők közbeiktatásával üzletben vásárolnának (alacsonyabb minőségű) tejet. A termelői tej beltartalma, fehérje- és vitamintartalma is nagyobb, mint az ipari feldolgozáson átesett tejé.

A tejadagoló automata előnye a higiénikus tárolás, pontos adagolás és az egyszerű tisztítás, azonban az automatából vásárolható tejet fogyasztás előtt ajánlott a mai élelmiszerszabályzás szerint érdemes felforralni. A készülékek hőszigetelt tároló kabinnal, elektromos érmevizsgálóval, önfelszívó szivattyúval, mosási funkcióval és akár mobiltelefonos SMS-t küldő-fogadó berendezéssel felszereltek. A készülék automatikusan SMS-t küld a gazdának, ha a tejtartályának tartalma húsz literre apadt.

"Hazánkban a közvetlen termelői tejértékesítés hét százalék körül mozog – az Európai Unióban az arány 12-13 százalék –, s ez az automaták elterjedésével egy-két év múlva elérhetné a 15 százalékot, azaz a nagyjából kétszázmillió litert" – jelentette ki a Tej Terméktanács titkára.

Veszteséges termelés, olcsó áru külföldről

A tej felvásárlási ára Magyarországon nem fedezi a gazdaságok költségeit.
Emiatt sokan felszámolják a gazdaságot, és a jól tejelő magyar szarvasmarhákat külföldre adják el. Az orosz, ukrán és olasz vásárlók a leggyakoribbak. Az öregebb tehenek azonban senkinek sem kellenek, így azok a vágóhídon végzik. Az elmúlt években több tízezer magyar szarvasmarhát adtak el külföldre. A növekvő tenyészüsző-kivitel a hazai tejtermelés további visszaeséséhez vezethet, és félő, hogy ha a tendencia folytatódik, Magyarországnak importból kell fedeznie a hazai fogyasztást.

A tejtermelők minden eszközzel igyekeznek csökkenteni költségeiket, ám nyereséget akkor könyvelhetnének el, ha saját tejfeldolgozó üzemet működtetnének. Magyarországot is ellepte az olcsó importtej, amely minőségben elmarad ugyan a magyartól, ám az árérzékeny vásárlók mégis ezt részesítik előnyben.

Egyre inkább visszaesik a fogyasztás

A világon megtermelt tej mintegy fele Európából, negyede Észak-Amerikából származik. A fejlett országokban a tej 99 százaléka tehéntej, míg a szegényebb országokban a más állatfajoktól – bivaly, teve, juh, kecske – származó tej részaránya a harminc százalékot is elérheti. Miközben világszerte egyre több tejalapú italt fogyasztanak, mi, magyarok egyre kevesebbet, és az általános iskolások majdnem fele egyáltalán nem iszik tejet. A fejlett országokban egy ember évente átlagosan 210, Magyarországon 160-170 liter tejnek megfelelő tejterméket fogyaszt, s ennek mintegy harmada import. Az Európai Unióból dömpingáron, óriási mennyiségben érkezik a tej és tejtermék, jelenleg például a a boltokban megvásárolható dobozos tejek fele külföldi, noha a magyar tejtermékek megállják a helyüket a világban.

Uniós válság

Az uniós tejpiaci válság kezelésére Magyarország a sovány tejpor és vaj intervenciós felvásárlási kereteinek megemelését, az intervenciós árak és a közvetlen támogatások ötvenszázalékos növelését, valamint az exporttámogatások bővítését és emelését javasolta.
Az állatjóléti költségek egy részének állami átvállalásával, a tejmarketingprogram elindításával és az élelmiszer-etikai kódex elfogadásával javult valamelyest az ágazati szereplők helyzete, de ez kevés – adta hírül az MTI. 

Jól átgondolt, hosszútávra biztosított agrárpolitikával elérhető lenne, hogy a magyar lakosság elérhető áron juson kiváló minőségű magyar tejtermékekhez, ugyanakkor a tejgazdaságok is nyereségesen működjenek. Sok tejgazdaság kezdett bele saját termékelőállításba, hogy a feldolgozási-kereskedelmi nyereség náluk és ne másoknál csapódjon le.

További információk a kisüzemi tej-feldolgozó berendezésekről közvetlenül a gyártótól kaphatók.
ZOOTECHNIKA Kft.

 

 

 

 
canakkale canakkale canakkale truva search