Tejautomata.com
2020, 03. 28.
A megoldás: Mini tejüzem
Written by Administrator   

Egy liter tejért már annyi pénzt sem kapnak a termelők, amennyibe egy liter ásványvíz kerül a boltokban.Az alacsony árak és a kilátástalan értékesítési körülmények nyomasztó helyzetbe sodorják az állattartókat.Megoldást csak a nyerstej önálló értékesítése, vagy az önálló tejfeldolgozás jelenthet.

Az egyszerűen feldolgozott, érlelt termékek feloldják a frisstej értékesítésével kapcsolatos határidőket, gazdagítják a tájjellegű választékot és végül a nyerstej értékesítésével szemben magasabb gazdasági hasznot hoznak.

Dr. Kürtfalvi Árpád, a Zootechnika Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait önálló tejfeldolgozásról és önálló tejértékesítésről.  A cég 20 éve szállítja berendezéseit osztrák és német gazdáknak.

Gondolatok a motivációról

A jó minőségű termelői tej és tejtermékeket az egyre igényesebb, tudatosabb lakosság előtérbe helyezi az ipari tömegtermékekkel és az utóbbi néhány esztendőben elterjedt tejhamisítványokkal szemben, különösen akkor ha a termelő a kor szinvonalának megfelelő csomagolásban és tájjellegű, figyelemfelkeltő feliratozással látja el kiemelve annak „bio-„ jellegét. Ha a termelő csak a nyerstej egy részére is rendszeres vevőkört alakít ki környezetében, máris más pozícióból tárgyal a többlettej értékesítésére.

A szomszédos Ausztriában, ahol a történelem nem tette tönkre a kis-, és középüzemeket már száz éve működtetnek a gazdák mini tejüzemeket erre példamutató gyakorlat alakult ki. Ki gondolná, hogy az angol királyi család részére 1902-től, talán a mai napig is ilyen osztrák kisüzem szállítja rendszeresen a vajat, amely vajtípus ezért is kapta a teavaj elnevezést.

Berendezéseinket több tucat osztrák és német üzembe volt és van szerencsénk szállítani, így ottani tapasztalatokról bőven beszámolhatunk, kívánságra ezen üzemek meg is látogathatók. Az EU-ban a gazdaságok feldolgozóegységei szerves egységet alkotnak a termelőrészekkel, szó sincs olyan ál-biztonsági előírásokról mint a hirhedt 400 m-es védőtávolság, viszont megkövetelik a vevővédelem érdekében a logikus élelmiszerbiztonsági előírások betartását. Az ellenőrző hatóság szakértelme révén nemcsak követel, de minthogy fizetését az adófizetők biztosítják, ezért iránymutató, reális javaslatokkal is él. Természetesen így is szélsőséges különbségek tapasztalhatók az egyes üzemek igényessége között.

Az „egyszerű” tömegtejtermeléssel szemben természetesen a vertikum jelentős szellemi és anyagi többletberuházással jár. Sajnos ami egy 20 tehenes gazdának anyagilag elérhető az EU-ban, az egy 500 tehenes gazdaságnak nálunk általában nehéz, bár a szemlélet torzulása ugyanebben a gazdaságban 30 millió forintos betakarítógépeket természetesnek tart. Csak egy ilyen betakarítógép árából komoly technológia vásárolható a tej feldolgozásához. Az ipar közben, bár többnyire nem rendelkezik az EU-ban előírt pasztőrözési feltételekkel, sőt sok esetben nem is ismeri azokat, a nyerstej felvásárlása és fizetése során lehetetlen helyzetbe hoz termelő vállalkozásokat. Ausztriában a nem értékesített hányadért a hegyekbe is felmegy a GPS azonosító és mintavételi technológiával rendelkező tejbegyűjtő jármű.

Egy tejfeldolgozó létesítése hosszútávú döntés. Ezzel munka, felelősség és gond van. Hosszú távon éri csak meg a megfelelő szakember, a piackialakítás és a beruházás költsége. Ugyanakkor napi fokozottabb bevételt, foglalkoztatást, biztonságot jelent. Szerencsésen kifejlesztett és bevezetett termékek (pl. egy jó nevű várpince, vagy egyéb természeti adottság segítségével) további többletbevételt hozhatnak az idegenforgalom növelésével, az ismertség elterjedésével. Az így kialakított, szakszerűen vezetett munkaterület az abban részvevőknek anyagi megbecsültséget, biztonságot és elismertséget hoz.

Előzetes környezeti felmérés

Amennyiben nem saját termelésű tej feldolgozásáról van szó, úgy felmérendő a beszerzendő tej mennyisége, minősége és biztonsága. Számolni kell a termékek be-, és kiszállításának műszaki és gazdasági feltételeivel. Saját termelés esetén a stabil minőség, munkaerőellátás hűtőtárolás fontos elemei a továbblépésnek.

A feldolgozott tej mennyiségének és a kívánt termékválasztéknak megfelelően át kell gondolni a beszerezni kívánt technológiai felszerelés összetételét, helyigényét, energiaigényét, szennyvízmennyiségét és az üzemeltetéshez szükséges létszámigényt. Ennek megfelelően kell az épületigényt meghatározni, egyeztetve a helyi hatóságokkal.

Legjobb a tevékenységre az adott helyszínt figyelembe véve írásos előzetes üzemeltetési engedélyt, vagy állásfoglalást megkérni. Fel kell készülni a tevékenységgel összefüggő személyi vonatkozásokra is, pl. egészségügyi és képzettségi kérdések. Fontos a közművekkel is előzetesen egyeztetni, mert egy menetközben jelentősen megnövekedett villany,gáz, víz, csatornaigény a megindult vállalkozást is akadályozhatja. Fontos tudni, hogy bizonyos technológiáknál olyan fajta szennyvíz is képződhet, ami a helyi csatornarendszerbe nem engedhető be, akármilyen kis mennyiségről van is szó (pl.szeparátoriszap). Feltétlenül javasolt a szakirodalom tanulmányozása még akkor is ha a beruházónak már van tejfeldolgozói gyakorlata, hiszen nem minden területével foglalkozott esetleg a kérdésnek.

Az épületek méretezésénél gondolni kell a fejlesztési lehetőségre, az energiaveszteségekre, de főleg a göngyölegek tárolóhelyiségeire, a mosás kialakítására, a laborra és a személyzeti helységekre. Fontos a megfelelő irodahelység és/vagy tárgyaló, hiszen komoly adminisztrációt kell vezetni de a termék nagybani vevőit is le kell ültetni valahová.

Azért amennyiben családi vállalkozásról és egyszerű termékstruktúráról van szó, úgy termelőüzemnek még az EU-ban is elfogadnak egy erre a célra gyártott 40 lábas (12 m-es) konténert (eket) is és a tárgyalások gyakran folynak a családiasan fütött lakókonyhában, macskadorombolás mellett. Az adminisztráció azért általában erre a célra berendezett külön helység, többnyire padlásszoba ha sok a gyerek. Nagyon fontos az elvárások, a szemlélet egyeztetése személy szerint a majdani ellenőrzést végző hatósági mérnökkel, hatósági orvossal az esetleges későbbi szélmalomharcok megelőzése érdekében.

Ha ezen túl van a beruházó akkor a tervezett technológiának megfelelően körül kell járni a potenciális gépgyártókat, aminek legegyszerűbb, legkényelmesebb és leghatékonyabb módja manapság az interneten való szörfözés és az ajánlatok e-mail-en való kezelése. Ma már minden valamirevaló vállalkozás ott jelen van. Kiállításokon nem feltétlenül, mert az azokon való érdemi szereplés legtöbbször indokolatlanul magas költségekkel jár, nem beszélve azok utóbbi időben tapasztalható hatástalanságáról.

Ami a „tehetséget” illeti arra kell felkészülni, hogy a technológiai költség a termékek számának növekedésével lényegesen megnövekszik, tulajdonképpen azt lehet mondani, hogy napi 3.000 liter kiinduló tejmennyiségig termékfajtánként és tejliterenként mintegy 25.000,- Ft+ÁFA beruházási költség várható, e mennyiség felett mintegy 10.000,-Ft+ÁFA. Az épületvonzat még kb. 50%

Pályázni érdemes, de keményen számolni kell az előfinanszírozásokkal és a támogatások Áfa-jának visszatartásával. Vigyázat a hitelekkel is, mert a kamatmérték meghatározó, és fedezetnek sem igazán ajánlatos a családi házat lekötni.

A gépárak mellett figyelemmel kell lenni azok szállítási és felszerelési-, üzembehelyezési költségeire is. Egy tejüzemet ezenkívül a gépeket behálózó és a központi mosással (CIP) összekötő technológiai csőrendszer, hideg- melegvízrendszer, jegesvízrendszer és csatornarendszer jellemez a gőz-, elektromos-, és préslevegőellátás mellett, amely költségeket a gépek szállítói csak külön térítés ellenében vállalnak, ha vállalnak. Sokszor helyi iparosok ezeket a részleteket gazdaságosabban oldják meg. A gördülékeny munkamenet érdekében célszerű a technológiát megterveztetni, aminek alapján a szállítási terjedelmek egyértelműsíthetők.

Az ameddig a takaró ér jelszó nemcsak a beruházásra illik, de a vevőkör megtervezésére is, mert rögtön összeomlik az minőségi vagy szállítási gondok esetén. Jobb kicsiben elkezdeni és a szakmát tanulva, érzékelve fejleszteni, bővülni megalapozottan, mint nagyban belebukni. A személyi háttérre is figyelni kell, mert a közben férjhezmenő házikisasszony kimaradása komoly vonzattal járhat.

Elkötelezettség

Szóval az fogjon bele aki szakmai elhivatottságot, terveinek megfelelő pénzügyi hátteret érez. Mert egyébként üzletnek jó üzlet, hiszen a nyerstej felvásárlási árának háromszorosa árusítható termékformában ki, még a legegyszerűbb pasztőrözött tejnél is 2.5-szeres a szorzó. A vállalkozás eredményessége nagyban függ a személyi rátermettségtől, egy jó kereskedelmi vénával, kedvességgel megáldott háziasszony jó bioportékákkal, a témának megfelelően berendezett kis üzlethelyíséggel és termékkihordó kis kombi autóval már félsiker, a másik fele a háttér. Talán már megfigyelhető volt, hogy soraimat elsősorban a kis-, és középüzemeknek szánom. Itt várható a találékonyság, a tájjellegű termékek, a bioirányzat és ennek szellemisége. A nagyüzemek egyre csak fúzionálnak,országméreteket is túlnőnek, vezetőik és tulajdonosaik már távol vannak a terméktől ami az áruházláncolatokba kerül. Egyáltalán nem csodálkoznék, ha lassan a termékek is leráznák magukról az ilyen röghözkötött elnevezéseket mint „….-tej”, vagy „….-krémtúró”, hanem egyszerűen nemzetközileg bevezetve pl. „M12” és „Q3-250”, hiszen csak így lehetne akár fél nap alatt is a megmaradt terméket más országba is átcsoportosítani. A konszernek gondoskodnak majd ennek megfelelően a lakosság átneveléséről. Na ettől nekem jobban tetszik mondjuk az osztrák gazdák pl „Waldviertler Bauernmilch” vagy „Wilhelmsburger Hoflieferanten” elnevezése, ami nagyjából azonos kategória mondjuk egy „Maróti házitejföl” –lel.


További információk az önálló tejfeldolgozás berendezéseiről


 
canakkale canakkale canakkale truva search