Tejautomata.com
2020, 03. 28.
Tej az ebédhez

Illusztráció

Ebéd közben kevesen isznak tejet. Eskil Erlandsson svéd agrárminisztert ez persze nem akadályozta meg abban, hogy informális ebédre hívja uniós kollégáit Brüsszelbe, a tejágazat gondjainak megvitatására.

 

 

A találkozó célja, hogy a tagállamok egyeztetni tudjanak, mielőtt a hivatalos mezőgazdasági tanácsülésen szembesülnek az Európai Bizottság ott előterjesztendő új megoldási javaslataival.

A „súlyos” jelző igen enyhe kifejezés a tejpiaci helyzetre. A felvásárlási árak alacsonyak, jóval a termelési költség alá estek. A gazdák sztrájkkal, a tej utcára és termőföldre locsolásával, tüntetésekkel mutatják, hogy kétségbeejtő helyzetbe kerültek.

Ennek oka szerintük részben az a korábbi EU-s döntés, amely évente egy százalékkal emeli a tej termelési kvótáit. Ezt akarják visszavonatni, s ezt szeretné elérni a tagállamok jelentős része is, ám az Európai Bizottság ezt elutasítja. Brüsszel számos más intézkedést javasolt a válság enyhítésére, ezek azonban a termelők és a tagállamok zöme szerint nem elégségesek. Pedig az unió agrárbiztosa még azt is felvetette, a tagállamok adjanak egyszeri, akár 15 ezer eurót is elérő támogatást a termelőknek. A tagállamok egy része mégis úgy érzi, Brüsszel magára hagyta őt.

 

(Forrás: Világgazdaság)

 
canakkale canakkale canakkale truva search